fredag 5. august 2011

Tid for årets ripsgele

Denne helga er vi hjemme for å se til “farmen” og være barnevakt for Prins-I;)
IMGP3235
Jeg lager ripsgelé hvert år, og da er det viktig at det er mye umoden rips, og denne helga var ripsen perfekt. Plukket en bøtte, blandet i noe solbær for fargen sin del, brukte saftkoker og fikk 3 l råsaft. Har laget 2 innlegg før om dette, se HER og HER;)
IMGP3242
Jeg tilsetter aldri gelatin eller lignende, for er bæra litt umoden, så har den et høyt pektin-nivå, og da blir geléen stiv. Jeg tilsetter 1 kg sukker pr liter råsaft, lar det koke en 5 minutters tid, og har det på steriliserte glass.
 IMGP3255 IMGP3256
Den avkjølte geléen settes i kjøleskap, og her står den seg på årsvis. Jeg bruker den blant annet til viltmat…..og mye blir gitt bort;)
IMGP3252
Ikke farlig når man har plukkehjelp, for vi måtte jo ha litt rips og vaniljesaus også, men da gjelder det å finne de som er mest rød……:)
Klem fra tovepia……………………….som ønsker alle ei god helg;)

54 kommentarer:

Whitebite sa...

mmm...ripsgele er nammmm!

Vores have sa...

Hej Tovepia.
Uhm....
Ribsgelé bruger jeg til meget - både til pynt og i mad.
Ha´en god fredag aften.
Knus Hanne Bente

Linda sa...

Dette høyrdes godt ut.Men har aldri laga det sjølv. Heime hjå mor så plukka me alltid solbær som mor laga syltetøy av. Og solbærsylte er kjempe godt.

Hjertedamas blogg sa...

Så det er umodne rips som skal til for å få riosen stiv???? For hundre år siden lagde jeg ripsgele, men det var uten pektin og gelatin. Og den ble stiv likevell:DDDD Har i 20 år laget rosegele, men det er helt håpløst nå som pektinen er blitt borte fra butikkhyllene. Men jeg lagde en gang i tiden uten, så det skal altså være mulig, men man må bruke mye mer sukker. Tror jeg skal satse på ei ripsbuske:DDD klemz Grethe

Emidoras verden sa...

Så skjønn liten ripsplukker:)
Tida for matauk er her,så nå er det bare å ta for seg av bugnende busker og vekster...
Ha en fin helg og kos dere med lilleprinsen:)
Klem fra meg.

Mormorfarmor Inger sa...

Åååå jeg elsker ripsgelé! Og lagde sjøl i fjor, da jeg plukka en busk hos ei venninne. Ble 4 små glass, men du verden så godt :)
Tror jeg må på ripsslang!

Kos deg med prinsen! Heldige oss som har barnebarn sier jeg altså!

Klem og go' hælj!

Unknown sa...

Ripsgele er snadder på brød og vaffel.
Hvis jeg har litt vilt pleier jeg å ha litt i sausen og ikke nok med det hvis jeg har mye synes jeg det er fint som små koslige julegaver,
det ble mye, ha en fin helg med prinsen ,klem Marit.

beate sa...

nam, nam! ripsgele er digg!

god helg

klem beate

Marie sa...

Mmm, dette ser godt ut :)
God helg :)

Refleksjon på livsvegen sa...

Så flink du er!
Og for ein kjekk hjelpar du har :-)

God helg!

Morten Pedersen sa...

Rips er digg.

Anonym sa...

ripsgele er vanvittig godt.. både til vilt og til lam.. rips med vaniljesaus har jeg ikke smakt.. det må virkelig prøves : ))

god helg ! og nyt tiden med prinsen : )) klæm

Havfruen sa...

Jeg ble mest fasinert av plukkehjelpa....herlige bilder:)
jeg venter på at stikkelsbæra skal bli moden. Oppskrift er klar.
Kos dæ med Prins:)
klemmings:)

STEINKJERRINGA sa...

Så modne er ikke mine rips, men jeg har gudene vet hvor mange ripsbusker, og det er faktisk rødskjær i dem. Om en ukes tid er jeg klar til å plukke, og skal gjøre som deg - lage ripsgele for det gjorde alltid min mor, og ungene var ville etter mormorsyltetøy. Ha ei fin helg og kos deg! Klem, Gudrun

Strikkeheksen sa...

Sikken et skønt billede - den lille buttede hånd, der klarer at holde ribset uden at klemme det - han har jo allerede motorikken i orden ;-)

Ribsgele smager fantastisk og nu lærte jeg noget nyt - at der er højt pektin-indhold i de umodne bær. Her er ribsene plukket for længst - jeg bruger dem med lige dele solbær i min vintersmoothie - det smager himmelsk og er et kæmpe vitaminboost om vinteren :-)

Rigtig god weekend :-)

ANNEPÅLANDET sa...

Ripsgele er godt!

Jeg lagde ripsgeleen av godt modne bær i år, og brukte bare halvparten så mye sukker som du, og det ble stivt likevel. Tror at rips er ganske safe, den er full av pektin uansett, og med såpass mye sukker blir det stivt og fint. Artig å se litt forskjellige "oppskrifter"! Og artig at det fortsatt er mange som sylter og safter - tror det har blitt litt in igjen faktisk.

Det var noen lenger opp her som etterlyste pektin i butikkhyllene. Den flytende pektinen er kommet tilbake igjen, har jeg sett, og finnes også i pulverform. Syltevoks, derimot, sliter jeg litt med å få tak i.

Ha en fin helg!

Den positive vejleder sa...

Uuuy, hvor ser det bare skønt ud! Jeg elsker ribs (og ribsgele og ribssaft) - og glæder mig til den dag, jeg engang får en have :-)

Sologbolig sa...

Mmmm....ripsgele er godt, men nå erdet jammen meg lenge siden eg har smakt det. Er dårlig på bærplukking! Ha ei flott helg.

Bente`s Hobbyrom sa...

Rips , sukker og vaniljesaus er noe av det beste jeg får . Det er gode barndomsminner det , hos farmor :O) Klem fra Bente.

Shy sa...

Ah! Fine sommarslege bilder!
Har aldri laga ripsbærgele, men det er godt. Og så rips med vanilje, herlig surt, søtt og godt :)

Tonemor sa...

mmm, det hørtes godt ut.
Klem Tone

Lene Megan sa...

Uhm ribs. Det er godt. Og smukke ser de ud! Håber du får lavet en fantastisk gele af dem. Og nyder weekenden med prinsen! :)

Klem.

Trollmora sa...

ripsgele er godt altså! mmmm...

Mandelhjärta sa...

Åh - barndomsminner! :)
Den som hadde hatt en saftkoker... og et par bærbusker..
Herlige og inspirerende bilder!!
God helg til deg! :)

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Her slår jo husmora til igjen. Du er jo mye mere avansert på kjøkkenet enn du vil innrømme du:)

For en kjekk prins. Jeg likte spesielt godt fotball-trøya jeg da, akkurat i dag.

God helg.

Misemor sa...

Heldiggris som har så god plukkehjelp!!! hehe...
Ripsgele, rips med vaniljesaus, ripssaft, rips på kaker, rips til kjøttkakene... ja en kan faktisk bruke ripsen til så mye, den er nesten en liten potet...
Ha ei herlig prinsehelg.
Klem =)

fruentimmeret sa...

Hmmmmmmm, her var det mange ripsbusker og andre buskevekster. (prøver å si det fort 10 ganger, men får det aldri til)

Ha en fin og fruktig helg ;.)

Bestemor Drillo sa...

Finnes ikke noe bedre enn ripsgele !
Epleskiver med en klatt av nevnte var et festmåltid for oss barn på 50 tallet! Selvsagt med hjemmebakt brød!
Her på torpet har det blitt stille etter en uke sammen med prinsessene med foreldre! De har vært mest i vannet som har holdt rundt 25 gr. Ønsker deg og dine fortsatt god sommer! Klemfra meg!

Skjerstad sa...

Ripsgele er snadder til vilt mat ja :) Tror min favoritt er Knallrøde rips med vaniljesaus + sukker ! ;) Kos deg med barnebarn :)

Klem fra Janne

Vårt lille hjem sa...

Det hørtes godt ut..er ikke så flink til sånt jeg..

Men vi har et plommetre og et morelltre..førstnevnte har 7 plommer og det andre hadde 21 moreller..gubbelille fikk smake 3..hihi..men de var veeeldig gode da ;-)

Klem Hege

Smykkas sa...

Ikke farlig når man har egen farm. Synes jeg kjenner den friske smaken.
Vakkker plukkehjelp har du også.

Klem

Anne på landet sa...

TAKK for gode råd!
Ingenting er som hjemmelaget mat..
Herlig å lese innlegget der du maler og maler og nyter sola..Skulle tro vi bor i forskjellige land!
Her hadde redningsvest vært det mest passende plagget i dag:o)

Ja,ja, god helg og klem fra meg!

EllenSand sa...

Åh, ripsgele er utrolig godt. Mamma pleide å lage det da vi var små. Og så fryste vi ned bær som vi spiste til jul med vaniljekrem og is. mmmmm
Nå har jeg planta en busk med rips, men tar nok noen år før avlingen blir stor nok til gele.
Ellen :)

Bente sa...

Morsomt Tove at du også liker å lage gele. Hos meg har nok bærene blitt mer modne, og vet ikke om jeg kan få geleen stiv uten hjelp av andre midler. Takk for tips.

Bente

Helle sa...

Rips med vaniljesaus er jo bare så godt. Hadde dilla på ripsgele når jeg var gravid med min eldste, og ikke helt fått tilbake "dillen" etter daglig inntak over flere måneder. - Men godt er det, - det husker jeg. :)

Merethe sa...

Jeg prøvde meg på litt ripsgele i fjor...i år ble bæra for moden og nå har fuglene spist det meste... Herlig med plukke hjelp :)

Hanne sa...

Ripsgele er jo bare så utrolig godt. Har laget det selv i mange år, men det var før i tiden. De siste 15 årene har vi ikke hatt ripbusker, og jeg angrer på at vi ikke har satt det ned for lenge siden.

Bare til opplysning så er ripslikør også godt.

Klem fra dalen.

Greta sa...

Rips er godt. Bruker å få plukke hos ei vennine og da alger eg saft. Har tenkt å prøve å lage saft med sukrin i år. Må jo vere en anelse lavkarbo hehe. For tida gjør vi ikkje stort her. Vel vi har besøk av godjentne våre. på 5 og 7 år og da vert det ikkje hverken strikket eller anna. Kvardagen begynner på tirsdag eller onsdag. Ha ein fortsatt fin sommer min venn. klem

KariL sa...

Namm namm. Akkurat slik gjør jeg det også. Lærtedetaven eldre dame en gang for lenge siden.

Ha en fin uke!

Klem :)

Asbjørg sa...

Jeg har også plukket rips idag,ikke så veldig mye,men nok til noen porsjoner med vaniljesaus til!Deilig!
Gardinene i innlegget under er helt nyydelige!!

HildeP. sa...

Hei på deg! Ripsgele hørtes nydelig ut! Du ser ut til å ha hatt en flott sommer, mye fint å se og lese i innleggene dine. Kos deg med siste ferie- rest. Kanskje kommer sola! ; ) klem Hilde

Einy sa...

Jeg er ikke så veldig begeistrer for rips...men dette hørtes faktisk fristende ut! Kanskje jeg skal prøve meg nå som jeg er hjemme hos mamma og pappa, hvor det bugner av rips!

Klem Einy

Janne i Fagerlia sa...

Hei Tove! Rips er virkelig snadder. Har ikke denne type bærbusker selv, men er flittig plukker i hagen hos min bror. Og aller best er selvfølgelig å spise direkte fra busken.

ide-puffen sa...

Heia Tove.
Herlig med Ripsgele, men her i huset er rips/solbærsaften en favoritt blant barna. Må få ryddet opp etter festen så blir det saftkoking på gammel måten. Koselig det.
Gøy å ha plukkehjelp. Rips og vanniljesaus er en slager ja.
Håper du har hatt en fin helg med prinsen.
Klem
Randi

lavendel mio sa...

Herlig!!!
Takk for oppskriften:)
Her går det i rips og vaniljesaus om dagen;)...har bare 1 rips tre enda... Må nok til svigermor å "gråte" meg til noen bøtter med rips:)
Klem Hanne

Anonym sa...

Åh, så deilig! Skal følge dine råd når jeg prøver meg på slik!

Ha en fin ukestart. stor klem :)

Anonym sa...

Mmmmm..det så godt ut.
Alltid kjekt med tips......om rips
Så skjønn plukkehjelp du har.
Ser han har rette drakten på seg.
Yngste barnebarnet mitt har " bodd" i sånne drakter
og lurer dem på seg nårsomhelst.
Kos deg.
Klem fra Ingunn

Anonym sa...

Kjøpt ripsgele er ikke det samme som hjemmelaget nei!
Har alltid fått av svigermor, eller plukket og laget selv, men nå har de jo flyttet fra ripsbuskene!!
Skal plante mine egne busker jeg Tove ;)
klem fra Laila

Åshild sa...

Du har da skrevet mye om at du ikke lager mat. Gele er skikkelig avansert.

Sylvia sa...

Du trenger ikke fortelle meg at man ikke trenger gelantin i ripsen.
Mannen laget ripsSAFT for noen år siden. Der vi bodde da, hadde vi masse rips og kirsebær, og han elsket å stå og koke på kjøkkenet. Jeg hadde småbarn å ta meg av, så jeg fløy bare ut og inn av kjøkkenet for å følge med.
En gang fant jeg ut at jeg kunne hjelpe litt til , jeg også, og rørte i gryta med rips. Det endte med gele på flaske den sommeren, som var umulig å få ut!!

Anonym sa...

røre du enda ??

savner deg ! klæm : )

Som mine dager er sa...

Men så er den fantastisk god den rips-geleen din også da Tove. Jeg har vært så heldig å fått to glass av deg, og begge gikk ned på høykant! Geleen er prefekt til nesten alt - en skikkelig allrounder. Tror nesten jeg legger meg til på bestillingslisten din ;-) Den er jo bare et må-ha!

Klem Marit

H. sa...

Herlig bilder av rips, minte meg om min barndom, da jeg hjalp til å plukke rips hos mine besteforeldre...idag er dessverre den eiendommen solgt og ripsbuskene med den ...

Ciao

Fingerbølla sa...

Hærlig, lykke t....eller du har kanskje laga geleen allerede. Ha en trivelig dag!